|
Księga gości należy do serwisu: Kuchnia węgierska i...
|
|
Założona: 06.01.2012, odwiedzona 74491 razy. Zawiera 33 wpisy, w tym 33 aktywne.
|
Księga Gości
|
|
33. |
Józef Protasiewicz <>
sob., 28 sie, 12:06
do jerry48
Dziękuję za uwagi. O który przepis chodzi?
W kilku przepisach zaznaczam, że na Węgrzech ogólnie, zöldpaprika - papryka zielona, to każda świeża papryka - może być i fioletowa! Możliwe, że nie zawsze o tym wspominam, ponieważ nie chcę ograniczać możliwości gotujących, którzy pod ręką mają jak raz inną paprykę.... a może jednak trzeba!
Jednak fakt jest faktem, papryka zielona, to prawie każda świeża papryka; jeżeli ostra, to z zaznaczeniem, że ostra, jeżeli kalifornijska, to z zaznaczeniem że kalifornijska...
Ta ogólnie, papryka zielona, to tu jest to, przede wszystkim, ta "zwykła", żółta papryka. Często zaczerwieniona lub zupełnie czerwona, mimo nazwy - zielona.
Pozdrowienia!
imię:
Józef (admin.),
dnia: 19.12.2021
|
|
|
32. |
Dzień dobry-chciałbym aby poprawił Pan opisy papryki w potrawach.Papryka Zielona w Pana opisach będzie rozumiana przez rodaków jako sałatkowa holenderska bo tylko taka jest w Polsce a nie ma żółtej węgierskiej i taka powinna być używana.Pozdrawiam-egeszegedre.
imię:
Jerzy,
dnia: 28.08.2021
|
|
|
31. |
Dzień dobry-chciałbym aby poprawił Pan opisy papryki w potrawach.Papryka Zielona w Pana opisach będzie rozumiana przez rodaków jako sałatkowa holenderska bo tylko taka jest w Polsce a nie ma żółtej węgierskiej i taka powinna być używana.Pozdrawiam-egeszegedre.
imię:
Jerzy,
dnia: 28.08.2021
|
|
|
30. |
Po prostu, sprawdzam, czy to jeszcze działa!
imię:
admin,
dnia: 28.09.2020
|
|
|
|
|
29. |
Świetna strona! Wspaniałe ciekawostkii i przepisy. Pozdrawiam Pana Józefa, który był w ten wekend naszym przewodnikiem. Życzę jutro udanej podróży do Tokaju 😃 wino polecił nam Pan wspaniałe!
imię:
Adriana,
dnia: 16.04.2018
|
|
|
28. |
Super strona !
imię:
Mateusz,
dnia: 25.09.2016
|
|
|
27. |
Polecono mi tę stronę i bardzo się cieszę ! Strona świetnie zrobiona, przejrzysta; na pewno
będę stałym bywalcem.
PozdrawiamLusia
imię:
Lusia,
dnia: 19.07.2016
|
|
|
26. |
Serdecznie witam. 3 lata mojej pracy na Węgrzech to wspaniała przygoda poznanie wspaniałych Madziarów. pozdrawiam ich wszystkich
imię:
Marek,
dnia: 31.12.2015
|
|
|
25. |
Pracowałem (3 lata - kontrakt)na Węgrzech. To moja wspaniała życiowa przygoda. Najwspanialsi są Węgrzy no i ta kuchnia,owoce, zabytki. Polecam wszystkim. Pozdrawiam Marek
imię:
Marek,
dnia: 03.11.2015
|
|
|
24. |
W mojej nowej powieści "Węgierska wiosna" opisuję Sylwestra w Siedmiogrodzie - rok 1848/1849, w książęcym zamku. Stół musi być suto zastawiony. Znalazłem tą stronę i z radością umieszczę wymienionych tutaj potraw na sylwestrowym stole.
Polecam też kuchnię w mojej powieści "Saga siedmiogrodzka" - XI wiek, Siedmiogród.
Po 50 latach prawie rocznych wyjazdów na Węgry, po raz ostatni w tym roku odwiedzam Madziarów. Wiek - 80 lat - jest ograniczeniem podróży.
imię:
Krzysztof Jagielski,
dnia: 08.06.2015
|
|
|
23. |
Miskolc Taploca. Pojechałem, popływałem, pojadłem i popiłem.
Nieraz zastanawiała mnie "miłość do papryki". Teraz myślę, że jest coś węgierskiego w moim nazwisku.
imię:
Maciek,
dnia: 29.01.2015
|
|
|
22. |
Strona jest naprawdę niebagatelna, podoba mi się. Wczoraj dowiedziałem się, że dwa dni temu miałem imieniny i je przegapiłem, ale wtopa.
imię:
imieniny,
dnia: 23.05.2014
|
|
|
21. |
Interesująca strona, mnóstwo ciekawych informacji, znakomite przepisy i piękna galeria zdjęć :)
Pozdrawiam.
imię:
Alicja-Ewa,
dnia: 02.11.2013
|
|
|
20. |
kocham Węgry, a Węgrów serdecznie poadrawiam
Marek
imię:
Marek,
dnia: 30.07.2013
|
|
|
19. |
Lubie węgierskie jedzenie.
imię:
Janek,
dnia: 30.06.2013
|
|
|
18. |
Spoko stronka :)
imię:
Tapety HD,
dnia: 30.06.2013
|
|
|
17. |
wspaniałe przepisy, znakomita znajomość wegierskiej dzikiej kuchni. Dziekuje. ps. Także mieszkam na Wegrzech. Pozdrawiam Ewa
imię:
Ewa,
dnia: 20.03.2013
|
|
|
16. |
Jestem pod wrażeniem prowadzonej przez Pana strony. Jest znakomita. Rząd węgierski powinien Pana odznaczyć za propagowanie węgierskich kulinariów. Ja sam od roku gotuję w bograczu wg. zamieszczonych na stronie przepisów. (Mam 3 kociołki). Dziękuję.
imię:
Marian,
dnia: 20.01.2013
|
|
|
15. |
Sima ponuraki nudzicie się to może wbijajcie na nasz zabawny portalik Śmiechotynki.Pl.Jest u nas parę zabawnych rzeczy,więc co wy na to?
http://smiechotynki.pl/
imię:
qrew1,
dnia: 28.10.2012
|
|
|
14. |
Wspaniała strona !!
imię:
teodor,
dnia: 09.10.2012
|
|
|